Alambiek

schedule 16 jan 2022
bookmark_border Blog
create

In januari is het vaste prik. Dan staat de alambiek in het dorp. Het minstens 80 jaar oude apparaat, hout gestookt, zet rijp gefermenteerd fruit om in eau de vie.

Volgens de eigenaar krijg je het beste resultaat van pruimen die rijp zijn in augustus. In principe kan het met elk rijp en goed gefermenteerd fruit, maar pruimen geven het beste resultaat. Vijgen gaan ook goed ( bij ons zijn er vijgen in overvloed) maar alleen die vijgen die rood zijn van binnen.

Het zeer rijpe fruit wordt in tonnen gedaan, beetje suiker erbij, en goed afsluiten. Bij een buiten temperatuur tussen de 20 en 25 graden gaat het vanzelf fermenteren.

In januari maak je een afspraak en dan wordt je fruit omgezet in een eau de vie met een alcoholpercentage van 50%. De minimale hoeveelheid die moet worden aangeleverd is 100 kg. Gemiddeld levert 10 kg fruit 1 liter eau de vie. Het totale proces duurt tussen de 3 en 4 uur. De eigenaar van de alambiek wordt per liter betaald. Tevens dien je een cheque af te geven waarmee de accijns op alcohol wordt betaald.